Bez względu na to, w jakiej branży pracujemy, powinniśmy zadbać o budynek, w którym przebywamy przez większość czasu. Chcemy, by nasza firma oraz nasze produkty były w pełni bezpieczne, dlatego warto wdrożyć w życie program, dzięki któremu monitorujemy aktywność szkodników.
Obecność szkodników w lokalu
Szczególnie gdy zajmujemy się żywnością, powinniśmy zadbać o to, by w budynku nie znalazły się szkodniki. Ich obecność może prowadzić do:
- Skażenia produktów
- Rozprzestrzeniania się chorób
- Zmniejszaniu się reputacji firmy
- Utraty klientów
- Likwidacji zakładu
- Pogorszeniu relacji między pracownikami
- Zniszczenia własności
Dlaczego warto wdrożyć Metody Zwalczania Szkodników?
Dzięki nim można zapobiegać dostawaniu się szkodników na teren zakładu oraz doprowadzić do sytuacji, gdy zostaną zredukowane warunki, które sprzyjają ich występowaniu. Dzięki temu żywność jest w pełni bezpieczna.
Jak zabezpiecza się obiekt przed szkodnikami?
Na początek należy przeprowadzić audyt, dzięki któremu można dokładnie określić, gdzie najczęściej możemy potencjalnie spotkać szkodniki i jakie warunki są dla nich najlepsze. Znajdziemy też zaniedbania pracowników, które mogą prowadzić do takiego zagrożenia.
Następnie montuje się urządzenia monitorujące i opracowuje dokładny indywidualny Program Zwalczania Szkodników, dzięki któremu będzie można wyeliminować konkretny typ szkodnika z naszego otoczenia.
Trzeba także wyszkolić pracowników, opracować plan szkoleń wewnętrznych, zadbać o obsługę urządzeń monitorujących.
Następnym krokiem jest regularne monitorowanie aktywności szkodników. Najlepiej jest to robić raz na miesiąc. Dodatkowo warto postawić na regularne inspekcje. Pracownik firmy DDD zjawia się w wyznaczonym czasie, sprawdza, jak system się sprawdza, czy jest konieczna dodatkowa pomoc, czy może pojawiły się szkodniki. Jest do pełnej dyspozycji przedsiębiorstwa.
Dla każdej firmy tworzy się także odrębną dokumentację, która zawiera m.in. szkolenia pracowników, uprawnienia firmy DDD z certyfikatami, protokoły wykonanych zabiegów.