W obecnych czasach coraz trudniej uzyskać wędliny odpowiednio wysokiej jakości. Wynika to między innymi z używania pasz niskiej jakości lub dużej ilości substancji chemicznych w składzie. Wiele zwierząt jest też faszerowanych antybiotykami. Problemem są również polepszacze smaku, które w niektórych przypadkach powodują nowotwory. Na szczęście odpowiedzią na ten trend są wędliny naturalne. O czym przy okazji produkcji powinna pomyśleć dobra masarnia?
Podstawowe cechy wędlin naturalnych
Większość wędlin dostępnych na rynku stawia na ilość, niekoniecznie na jakość. Często ładnie wyglądająca posiada jednak mnóstwo niepotrzebnej chemii. Ciężko optycznie odróżnić dobrą szynkę od niskojakościowej. Jedynym wyjściem jest czytanie składu, ale nie każdy ma czas na sprawdzanie takich informacji. Czasami też ciężko je uzyskać, jeśli kupuje się produkty zza lady.
Wędlina naturalna odznacza się przede wszystkim wysoką zawartością mięsa. Masarnia o dobrej opinii do wyprodukowania 100 gram szynki używa około 100-130 g mięsa. Jeśli jego ilość jest znacznie mniejsza niż wynosi waga wędliny - raczej należy wzbronić się przed zakupem. Częstym dodatkiem jest również solanka, choć jej ilość nie powinna przekraczać 10%. Mięso może być bardzo różnego pochodzenia: drobiowego, wołowego, wieprzowego i bardzo często mieszanego. To ostatnio nie musi być problemem, o ile produkt jest odpowiednio zbilansowany.
Jakich składników powinno zabraknąć w wędlinach naturalnych?
Wędliny niskiej jakości mają w swoim składzie często powtarzające się składniki. Najczęściej jest to białko sojowe, skrobia roślinna, błonnik, gumy roślinne czy karageny. Te ostatnie można rozpoznać po oznaczeniu E na opakowaniu. Są to odmiany czerwonych wodorostów, które zawierają mnóstwo szkodliwych siarczanów. Białko sojowe, skrobia roślinna i błonnik występują w niskiej jakości szynkach nie bez przypadek - bardzo dobrze wchłaniają wilgoć, przez co klienci płacą w dużej ilości za wodę. Karageny i gumy roślinne z kolei mają za zadanie polepszyć konsystencję mięsa.
Gdzie kupić dobrą wędlinę naturalną?
W celu zakupienia wysokiej jakości szynki należy wybierać najlepszych producentów. Dobra masarnia ma zazwyczaj wysokie oceny w Internecie i jest ogólnie polecana za smak swoich wyrobów. Chemia prawie zawsze zabija walory smakowe wędliny. Dobrą szynkę można też rozpoznać szarawym kolorze i niejednolitej strukturze. Posiada ona charakterystyczne przerosty tłuszczowe oraz włókna. Wędliny niskiej jakości są często różowe i bardzo wygładzone, co oznacza, że jakoś zmieniono naturalny skład mięsa.
Wędliny naturalne coraz rzadziej sprzedawane są w dużych supermarketach. Nastawione na dużą sprzedaż często korzystają z usług tańszych producentów. Dobra masarnia co prawda trochę podwyższa ceny, ale jakość wędlin jest na pewno tego warta. Można je kupić w mniejszych stanowiskach, na pasażach czy targach mięsnych. Istnieje wiele firm rodzinnych, które nie produkują mięsa w sposób masowy. Posiadają oni własne sklepy, które bardzo często są źródłem wysokiej jakości produktów.