Szkolenie z monoporcji i nowoczesnego tortu — praktyczne warsztaty cukiernicze

2 min czytania
Obrazek przedstawia grafikę promocyjną wydarzenia Szkolenie z monoporcji i nowoczesnego tortu — praktyczne warsztaty cukiernicze

Zaplanowane jednodniowe szkolenie przeznaczone jest dla osób zaczynających przygodę z tworzeniem monoporcji i nowoczesnych tortów. Uczestnicy nauczą się technik przygotowywania deserów musowych z lustrzaną glazurą oraz elementów dekoracyjnych, a także wykonają nowoczesny tort z wykorzystaniem glazury lustrzanej. Zajęcia prowadzi doświadczony cukiernik, który podzieli się wiedzą praktyczną i pokazami krok po kroku.

Data i miejsce

Data: niedziela, 21 września 2025, godz. 10:00–18:00 CEST

Miejsce: Grunwaldzka 72, 58-506 Jelenia Góra, Polska

Prowadzący

Szkolenie poprowadzi Mariusz Łęszczak — praktykujący cukiernik z wieloletnim doświadczeniem, który zdobywał umiejętności m.in. w pierwszej polskiej restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin. Obecnie pracuje w hotelu 5-gwiazdkowym i prowadzi kursy łącząc tradycyjne techniki z nowoczesnymi trendami cukierniczymi.

Program szkolenia

W trakcie warsztatów uczestnicy poznają techniki tworzenia monoporcji i wykonania nowoczesnego tortu z lustrzaną glazurą. Praca będzie odbywać się w parach; każdy uczestnik przygotuje 7 monoporcji, które zabierze ze sobą po zajęciach.

Monoporcje — smaki i elementy

  • Mango / czekolada / kokos
    • biszkopt kokosowy
    • mus z białej czekolady
    • cremeux mango
    • glazura z białej czekolady
    • tiul czekoladowy
  • Malina / czekolada / brandy
    • biszkopt czekoladowy
    • żelka malinowa
    • mus z ciemnej czekolady z dodatkiem brandy
    • glazura z białej czekolady
    • sponge (delikatna struktura biszkoptowa)

Tort — składniki

  • Tort brownie / orzech / czekolada / wiśnia
    • compote wiśniowe
    • mus z ciemnej czekolady
    • brownie czekoladowe z orzechem włoskim
    • glazura z białej czekolady

Co jest w cenie

  • wszystkie niezbędne materiały i produkty
  • profesjonalne, w pełni wyposażone stanowisko pracy
  • fartuszek na czas szkolenia
  • opakowania na monoporcje
  • napoje: kawa, herbata, woda
  • lunch
  • certyfikat ukończenia szkolenia

Warunki uczestnictwa i opłaty

  • Koszt szkolenia: 1000 zł.
  • Zadatek w wysokości 400 zł płatny w ciągu 5 dni od dokonania rezerwacji.
  • Pozostała kwota płatna 7 dni przed terminem szkolenia.
  • Szkolenie dedykowane jest osobom początkującym — wymagane jest pracowanie w parach.

Uwagi organizacyjne

Uczestnicy otrzymają praktyczne instrukcje i będą pracować pod nadzorem prowadzącego. Dzięki zapewnionym materiałom i stanowiskom możliwe jest natychmiastowe ćwiczenie przedstawionych technik, a gotowe monoporcje i tort będą mogli zabrać ze sobą po zakończeniu zajęć.

Autor: info_wydarzenia